Masthead header

Aktuellt

 

 

 

 

Jag har en fotoutställning på Överjärva gård i Solna 15.3-6.4

utställning

 

24.7 -13

Jag har i vår och sommar haft förmånen att få följa med på några av Skärgårdsstiftelsens inventeringsturer för att räkna bon av skarv i Stockholms skärgård. Skarven, en av många hatad fågel, häckar på drygt 20 stycken av Stockholms läns ca 20.000 öar. Fågelns spillning dödar träden den häckar i och öarna blir kritvita, kala öar så länge skarven huserar där, därefter blir öarna veritabla eldoradon för växter och insekter. Därtill är skarven svart och sitter ofta med utbredda vingar, likt svarta kors. Man kan ju inte säga att den gör det lätt för sig om den nu skulle kunna bry sig om hur människor reagerar. Konsten är att försöka se fågeln för vad den är och inte rusa åstad och ge den egenskaper som den inte har.

 

22/6 -13

Som fågelskådare och naturmänniska får man ibland sig en tankeställare om hur priviligierad man är genom att man har fått förmånen att se och uppskatta naturens under.

I början av juni var jag i Jämtland. Två kvällar låg jag på mitt liggunderlag uppe på en högfjällsmyr, med en vidunderlig utsikt mot en dalsänka med stora sjöar och i fonden snöklädda fjäll. En utsikt som gav ett sinnligt lyckorus. Solen envisades med att inte vilja sjunka under horisonten trots att kvällen var sen. Ett tvivel infann sig, skulle det inte bli någon föreställning?

Men så, utan förvarning landade en av kvällens artister, och så en till och en till och en till… Och så började det spel som säkert gått till på samma sätt i hundratusentals år: dubbelbeckasinernas arenaspel. Smygande mellan tuvor. Upp på en strategisk kulle, blåsa upp sig, frambringa sina spelläten, flaxa med vingarna och vinkla den utbredda vita stjärten, och så ner i tuvgångarna igen. Timmarna försvann i den omedelbara närheten av spelet och under vandringen tillbaka kunde man leende konstatera att man är priviligierad här i livet.

 

 

11 april -13

Dokumentationsfoto.

I min värld finns det två huvudgrupper av fotografi. Dokumentationsfoto och de fotografier man tar för att göra en bra bild av. Ibland får man känslan av att den förstnämnda gruppen inte är att räkna med. Fel tycker jag. Sådana bilder kan ha ett högre värde än de mer genomarbetade. Idag har de flesta en bra kamera i fickan, i sin mobiltelefon. Därför finns kameran alltid tillhands och till och med riktigt bra kameror!

De mest banala och vardagliga händelser kan bli värdefulla minnen, och oftast de som avbildar människor. Använd kameran och spara bilderna så de inte försvinner, om inte i cyberrymden så kan de försvinna i mängden!

Idag fick jag uppleva en fågelhändelse som jag nog kommer att minnas så länge jag kan minnas. Den högarktiska fågeln vitvingad trut i en liten park på Södermalm, helt nära den intensiva trafiken på Ringvägen. Sedd av många och således välfotograferad på nära håll med ”riktiga” kameror och objektiv. Jag själv hade inte möjlighet att ha med mig den utrustningen men hade naturligtvis min iPhone i fickan. Och så fick jag några bilder som för mig är mer värdefulla än de perfekta bilder som är publicerade. Mina dokumentationsfoton!

 

 

 

 

 

10 mars -13

Solen skiner, och en bitande kall vind med ett flertal minusgrader möter oss när vi kommer ut till Huvudskär, som ligger tyst och stilla som en yttersta utpost mot havet. Vårtecknen var inte många trots att solen korta stunder vann över kalluften i läfickorna. En grågås samt havstruten som stod givakt på häckningsskäret, blev få men betydelsefulla signaler om våren.

 

 

25 februari -13

Man kan tycka att årstiden är lite tung nu, med ömsom rejält kallt och ömsom plusgrader och blötsnö. Men en liten detalj som uppstår i den väderleken är dimma vilket alltid är tacksamt för en fotograf. Krydda bilderna med dimma, sjörök, kväll- eller morgonljus och vilken bild som helst blir mer spännande.

 

 

16 januari -13

Det är bättre att ha en kamera vilken som helst med sig än att ha en stor dyrgrip som man inte använder. Det är praktiskt svårt att ha sin ”riktiga” kamera med sig i alla lägen, även om motiven finns överallt. Men nu är det så modernt och vist ordnat så att vi alla som har en modern så kallad smart phone, har också en bra kamera ständigt till hands. Jag tycker att det är ett mysterium hur den lilla, lilla linsen till den lilla sensorn kan producera så bra bilder som den gör. Det är bara att tacka och ta emot den tekniska landvinningen!

Djurgården, Valdemarsudde, iPhone 4 S.

 

 

12 januari -13

Vem minns inte alla gamla diabilder som ligger i magasin eller i de typiska långsmala plastlådorna. Jag håller nu på att sakta men säkert skanna de bästa diabilderna, eller de som är förknippade med något speciellt minne, och kastar därefter diabilderna. Idag skannar jag 33 år gamla gambiabilder. En befriande känsla att se hur kassetter, magasin, plastlådor och ramade dia försvinner. Det är bara att tänka på att ha en bra backup så inte allt arbete går förlorad den dag hårdisken inte fungerar…

 

 

4.10 -12

Höstfärgerna som vildvinet på den gamla radiobiologiska byggnaden på Karolinska sjukhuset i Solna visar upp varje år  får flera att ta fram mobilen och ta någon bild. Och visst är det en fantastisk möjlighet att alltid ha en kamera med sig som nuförtiden är som en bra kompaktkamera. Helt automatisk.