Masthead header

Göktyta

tytungar copyI holken där 10 göktyteungar hjälper varandra att hålla värmen är det en kamp om födan. Om det är torrt och varmt är det lättare för de vuxna att hitta ägg och puppor av tuvmyror. Denna sommar är en eländig sommar med sin kyla, blåst och regnandet. Ungen längs fram mot betraktaren är klart mindre och kommer nog inte att få uppleva en flytt till Afrika.

Uppe på kammaren

kammaren

En försommardag i början av 1890-talet. Jag går upp på kammaren för att få lugn och ro. Sommarkvällens generösa ljus gör att jag äntligen slipper kämpa i det svaga skenet från stearinljuset.

Det finns inga andra ljud än fåglarna och bäcken där ute och slamret från vedspisen där nere. Jag passar på att läsa ur den lånade boken “Naturvetenskapens utveckling”. Mycket skrivs där om en engelsman som heter Darwin och hans teorier om hur det levande har utvecklats. Spännande och logiskt. Jag slås av tanken att vi är lyckliga som lever i en tid med sådan utveckling och modernitet. Tänk, snart kanske alla som vill kan få elektricitet, precis som det har börjat installeras i de stora städerna.

Till slut förlorar även sommarnatten sitt ljus och jag tänder stearinljuset och läser vidare om Darwins tankar. Tiden går och den ojämna kampen om sömnen förloras. Till funderingar om avlägsna resor och de märkliga finkarna på Galapagosöarna somnar jag in i sommarnattens dunkel.

 

Ny horisont

örn vindsnurror

Den fria horisonten längs Ölands östra kust är inte längre fri. Ögats längtan av fri sikt störs nu av snurror på rad. Här har människor i tusentals år sett ut över havet och letat segel och båtars kontur. Nu levereras kilowatt och havsörnen i skyn får akta sina långa vingar.