Till salu

Idyll i ytterskärgården. Vackra små hus från en svunnen tid när lots- och fyrväsendet var förutsättningen för att över 100 personer kunde bo och livnära sig på Huvudskär i Stockholms skärgårds södra ytterskärgård. Det fanns skola och ett tag till och med ett postkontor.

Idag ägs flera av husen av ättlingar till de forna skärgårdsborna och en anda av omvårdnad även för det som finns utanför den egna täppan finns. Men säg den sol som alltid skiner. Staten äger marken som många hus står på. En mark som husägarna betalar hyra för. Nu ska staten inte längre äga mark och planerar att sälja marken till marknadsmässigt pris. Vi talar om flera miljoner för en liten plätt mark. Förutom att boende riskerar att tvingas sälja sina hus för att man inte har råd med markköpet, finns ett stort område statlig mark på den största ön som nu är ett underbart område för allmänheten. Vad händer med den? Säljer staten den också till högstbjudande? Och hur blir det i byn där allmänheten nu kan röra sig tämligen fritt med visad hänsyn till de boende. Ska IT-miljonärer och andra nyrika köpa hus och bli de nya skärgårdsborna, och stängsla in sina dyrgripar till tomter?

Det sista ordet är ännu ej sagt men oron kvarstår tills dess.

 

mats gothnier - Huvudskär är fantastiskt och bilden visar på ett fint sätt öppenheten mellan de små stugorna- ingenting är instängslat och privat. Huset hukar fortfarande i bergsskrevorna. Man blir orolig när man tänker på framtiden med stora trädäck, parasoll, tomtinmutningar med enorma grillar som glänser i landskapet.
Låt allmänheten fortsätta äga Huvudskärs by!

sorlin - Jajamännsan. Den i vanliga fall låsta fyren fick besök av en nyckelman och jag fick gå upp i den fyr jag sett så många år från landbacken. Det kändes stort!

Steve Dahlfors - Fin bild! Är den tagen kanske uppe från fyren?

ditt mejl är never publicerat eller delat nödvändiga fält är ifyllda *

*

*